Kronobiológia - pszichogenetika

Kronobiológia, avagy a személyiség percmutatója

Születésünk pillanatában magunkkal hozunk sok olyan személyiségjegyet, amit őseink hosszú sora csiszolt különlegessé, egyedivé. Neveltetésünk tovább finomítja jellemünket, ám van egy elmélet, a kronobiológia, mely szerint születésünk időpontja teszi igazán színessé személyiségünket.

A kronobiológia, ötvözi a genetikai és a kozmikus hatásokat, és ha személyiségünk legmélyebb rétegeibe szeretnénk belepillantani, akkor érdemes figyelembe venni az időbiológia elméletét.

Két ága létezik:

1. Bioritmológia (bioritmus-számítás)
2. Pszichogenetika - ez az egyén születésekor az első légvétellel kezdődő kozmikus hatásokkal foglalkozik. A születési időpont számjegyeivel dolgozik, a számok segítségével állapít meg az adott egyénre jellemző tulajdonságokat.

A módszer alig negyvenéves és két, a volt Szovjetunióból származó tudós nevéhez köthető (Prof Zsazskov Artur Vlagyimirovics és dr. Tatjana Szmirnova). Elméletük szerint születésünk pillanatában egész életünkre hatással lévő tulajdonságokat ajándékoz számunkra a végtelen univerzum. Ez tulajdonképpen egyféle energiacsomag, amely a temperamentumunkat, érzelmeinket és intellektuális tulajdonságainkat képviseli.

A módszer azért különleges, mert segít az általánostól eltérően szemlélni önmagunkat, másokat, és emberi kapcsolatainkat. A módszer alkalmazásánál a cél az önismeret megszerzésén túl az, hogy harmonikusan tudjunk együttműködni környezetünkkel, valamint hogy minden egyes tulajdonságunkat képesek legyünk pozitív módon értékelni és elfogadni.


A kronobiológia szerint nincs rossz tulajdonság, csak nem feltétlenül tanultunk meg pozitív módon, bánni energiáinkkal. Ha például valaki azt veszi észre magán, hogy agresszív késztetései vannak, akkor az agresszió elfojtása és a dühkitörések miatt pazarolja az energiáit. Meg kell tanulni elfogadni és pozitív hajtóerővé alakítani ezt az erőt.
Van, akit környezete lassú temperamentuma miatt lustának tart, pedig az ő csendesebb dinamizmusa arra szolgál, hogy képes legyen elmélyedni számára vonzó területeken.

A kronobiológia ismerete és gyakorlati alkalmazása a párválasztás területén is jelentős. Amennyiben ismerjük saját biológiai óránkat s az általa hozzánk rendelt tulajdonságokat, akkor azt is tudjuk, milyen párra van szükségünk ahhoz, hogy viszonylagos nyugalomban, boldogságban élhessünk vele.


Egyre többen keresik fel azokat a szakembereket, akik segítenek a leendő partnerről, egyféle személyiségtérképet készíteni és a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a módszer működik, és nagy valószínűséggel nem csupán a mélyebb önismeret segíti a hadakozások nélküli kapcsolatok működését, hanem a beállított mutatók is a harmónia irányába viszik a kronobiológia alapján született szerelmeket.

Már meglévő kapcsolatokban is érdemes a kozmikus órákat összehangolni, hiszen a másik tulajdonságainak valódi megismerése elsimíthat olyan vitákat is, amelyek addig éket vertek a felek közé. Amennyiben tudjuk, hogy a másik, számunkra olykor zavaró magatartása mögött milyen energiák húzódnak, könnyebb elfogadni és szeretettel kezelni az adott szituációkat .